Erik Werenskiold
Erik Theodor Werenskiold (1855–1938)
Norsk tegner, maler, grafiker, kunstpolitiker. I dag er Werenskiold særlig kjent for sine illustrasjoner til Asbjørnsen og Moes norske folkeeventyr og Snorres kongesagaer. Sammen med Frits Thaulow og Christian Krogh ledet han kunstnernes kamp for faglig selvstyre i 1880-årene, noe som blant annet førte til at den årlige Høstutstillingen ble opprettet (1884). I programartikkelen “Stop lidt igjen!” angrep han Aftenspostens anonyme kunstkritiker som hadde slaktet blant annet Christian Kroghs og Munchs bilder. Werenskiold forsvarer naturalismen og impresjonismen.
Les mer
- Wikipedia.en (http://en.wikipedia.org/wiki/Erik_Werenskiold)
- Store norske leksikon. Erik Werenskiold (http://snl.no/Erik_Werenskiold)
- Norsk biografisk leksikon. Erik Werenskiold (http://snl.no/.nbl_biografi/Erik_Werenskiold/utdypning)
Brev og brevutkast fra Edvard Munch til Erik Werenskiold
I det digitale arkivet finnes det 5 brev/brevutkast til denne mottakeren.
«Jeg er optat med så meget før min afreise til Norge at jeg k ikke kan sætte mig ind i Arangementet – der forekommer mig i flere Henseender fornuftigt – – Jeg kan altså foreløbig { … }blot si at Sagen får gå … … (jeg ser mit Navn er på Listen) og at jeg siden ved nærmere Syn på Tingene bestemmer mig – Jeg kommer»
«Jeg har mottat Dit brev … Jeg er på reisefødder og opholder mig ved kysten mellem Aasgaardstrand og Kragerø – Den sidste tid har jeg omtrent opgivet at ha Skøien … som opholdssted og er omsider kommet til den mening at jeg næppe bør længere ha det til fast bopæl – {N}Jeg udslites fuldstændi af alt det mas der følger med nærheten af byen – Alle krav alt besøg fra in og utland – Dertil kommer alt det arbeide jeg står i herute – Store friluftsatelierer med store påbegynte arbeider – Jeg har funnet det rigti … ikke efter Aulabillederne

«Jeg har modtat Dit brev her i Aasgaardstrand. Men sandt at si har jeg den sidste måneds tid blot flygtig ki{gg}kket på mine breve og lagt { … }dem i en mappe for engang senere når jeg får ro og tid nærmere se på dem –»
«Tak for Brevet! Ja jeg synes nok Betingelserne var haarde – men jeg får se om jeg kan få læmpet på dem – og kanske i den Retning De antyder – – Nu et svare Mas blir det vel – Vigeland har vistnok set mest på gamle Fotografier af gammel Kunst – Hans Udkast var nu»
Brev fra Erik Werenskiold til Edvard Munch
I det digitale arkivet finnes det 39 brev fra denne avsenderen. – Hvis lenkene nedenfor er aktive, er brevene publisert.
«undskyld at jeg ikke for lang tid siden har skrevet og svaret på dit kort. Men jeg har været svært optaget og ikke rigtig frisk en tid.»
«det glæder mig at høre at det står bedre til med dig, og jeg håber du snart kommer dig rigtig grundig og får en god vår i Paris.»
«Kanske du alt ved at dit billede – Nat i Nizza, – kjøbtes til galeriet for kr. 200. Jeg overtog ansvaret for prisen, da jeg anså det for givet at du heller vilde gå ned end ikke få billedet ind i galeriet.»
«Fra Astrup har jeg intet hørt og sender dig derfor efter aftale 40 Kr.»
«Her ser nærmest ud til krig. At Douglas er blit udenrigsminister er et slemt tegn. Det kommer an på om Sverige har de hensigter, man tillegger det. Du læste Krohgs artikler. Lagde du mærke til den udtalelse, at krigen mod Norge skulde være general- prøve, som krigenTysklands i sin tid mod Danmark. Jeg har ikke talt med Krohg; men et rygte siger, at Sverige som bundet til Tremagtsforbundet først skal undertrykke Norge, og således styrket være beredt til, når krigen mellem Tyskland og Rusland udbryder, at gjenerobre Finland og dele Danmark med Tyskland. Da Svenskene er en eventyrernation og Keiseren af Tysk- land er den han er, og hans optræden smitter … andre, f.ex. på vor Kronprinds, så finder jeg denne plan nok så sandsynlig. Den stemmer fo\desuden/ med Tysklands interesse.»
«Du er ikke for gammel til at søge Houens legat. Men iår tviler jeg på at der blir mer end det ene malersti- pendium, som allerede er optat af Erich- sen; han havde det første år ifjor, og det er toårigt. Men du kan prøve og holde ved næste år; jeg anser dig \naturligvis for/ selvskreven og skal gjøre hvad jeg kan.»
« Herrn Kunstmaler Edv. Munch Lützowstrasse 82 Deutschland Berlin»
«Vi danner nu en fast gruppe, fordi samlede udstillinger fører til fiasko. Krohg\Chr/Krohg er svært ivrig for det, og det er den eneste udvei nu.»
«Læs igjennem dette fra Krohg og send mig det så snarest mulig tilbage. Lad mig så vide hvordan Du stiller Dig. Gerh. Munthe er imod. Harriet Backer, Kitty Kielland, Gustav Vigeland er i tvil, den sidste dog væsentlig på grund af fragt- omkostningerne. ‹Thv›Thv. Erichsen, Nord- hagen og Holmboe er ivrige for. Jeg har skrevet til Collett og vil skriver nu til Eilif. Gad vide om Fritz Thaulow er med; ne … navnet vilde ialfald gavne. … . Sig om Du tror det er fornuftig – jeg er ukjendt med forholdene; spørgsmålet for mig er om vi kan underholde en årlig udst. uden at gjøre fjasco. Teppeindustri har vi jo og lidt andet kan vel bli.»
«Det blir sandsynligvis ud- stilling i Kjøbenhavn fra 15de August – 15de September 1905. Indbydelsen kommer i tilfælde til Gruppen.»
«Vi vil til udstillingen i Kjøbenhavn, som åbner 1ste oktober, og som gruppe I arrangerer, således som Du sikkert har fåt circulære om, gjerne ha en stor og fyldig udstilling af Dig, gjerne en 20- 30 billeder. Jeg håber du siger ja til dette, thi spørgsmålet er om vi nu ved udvalg af kunstnere og billeder kan få en god udstilling, som gir et billede af norsk kunst, uden at det hele druk- ner i en masse skidt.»
« … Bad Kösen ‹Malth … › … »
«Alle papirer skal være sendt Dig, men Wasteson har fåt ordre til at sende påny. Ja anmeld alle billeder; nåre Vi har her tat ud:»
«Jeg går ut fra at Du gjennem Thiis omtrent vet hvad der er foregåt i komiteen for universitetssalens utsmykning. Jeg er utenfor både komiteen, og gudskelov – konkurransen. Jeg foreslog komiteen at den skulde spørge Dig om Du var villig til at sende ind skisse til fondveggen på sam- me betingelse som jeg – at de kan se den gratis; men vil de bestille billedet, skal de betale os det samme som andre.»
«Jeg vil opfordre Dig til ikke at opgi dekorationen av festsalen og overlate den til Emmanuel Vigeland. Det vilde være en skandale om denne upersonlige imitateur skulde dekorere universitetet. Synes Du betingelsene er dumme – og det synes jeg de er – så foreslå andre, f.ex. at den som vinder får 15000, den som taper får 2500; hvis ingen blir antat får begge 2500. Men si ikke nei! Undersøk Ostwalds pastelteknik, som er brugt i Jena av Sascha Mayer, den vilde kanske passe for Dig. Gruppen Din er god, men er Dit format rigtig?»
«Prisene på det upreparerte lærred – (Toile écrue

«1914 er hundreårsfest. Næringslivet skal nu indta den første plas, heter det i planen; og kunsten skal være den største\utstillingens store/ attraction. Derfor skal der bevilges 87000 kr til at gjøre\lave/ denne attraction.»
«Gustav Vigeland er med. Han siger at han straks svor ved sig selv at han ikke skulde utstille i en provisorisk bygning på Frogner som attraktion for de andre.»
«Jeg ønsker Dig tillykke med Dine Festsal-billeder. Særlig med «Historien», som jo er det færdige: det er ren- stilet, stor og fornem kunst, og jeg begriper ikke at ikke universitetet griper det med begge hænder. Der er nu ingen tvil om at det allikevel snart kommer der; for arkitekterne har jo ingen magt, og Schibstedklikken, som nu regjerer universitetet, har jo i virkeligheten bare den halvblinde gamle professor at støtte sig på. Tar kunstnerne ordentlig fat, som jeg allerede vet at en hel del»
«Endel yngre kunstnere og jeg vil ikke i 1914 være med i Chr. Krohgs og Haugs suppe og laver utstilling for os selv. {Vil}\Går/ Du være med? De mest fræmtredende navne er Wold-Torne, Thv Erichsen, Henrik Sørensen, Jean Heiberg o.s.v. Jeg har længe syntes at det er en skam for norsk kunst at vi styres som vi gjør; et brud må før eller senere komme. Helst straks. Du kan tale med Sørensen om arrangementet.»
«Tak for brevet. Du har vel set at vi får pavillionen eller rettere tomten. Nu er Sørensen og Jean Heiberg, som nærmest steller med disse ting bortreist, men de kommer igjen om 8 dar. Da må vi ha et møte, for så reiser jeg med min søn til Paris og blir borte \til uti mai/. Vil Du da være så snill at gi os endelig besked i løpet av uken? Vi må jo vite hvor stort vi skal bygge og Dine ting tar jo plass. Jeg tror også, at hvis Du blir med, bør vi ha et rum til «Sort og hvitt».»
«Som Du kanske vet, skal der være en norsk utstilling i Stock- holm Marts næste år. Svenskene har spurgt mig tilråds om ord- ningen, og jeg har foreslåt dem at gå den officielle vei, ellers får vi ikke statsbidrag og hellerikke ut- lån fra Nationalgalleriet. Lokalet er nyt og de skryter svært av det, vældige saler og små saler, over- flødig plass. Jeg skulde skrevet til Dig før, men jeg håber det er tids nok, for at be Dig være»
«Nu er jeg blit hindret hver dag i at skrive til Dig, men nu skal det bli alvor endda det er sent på kvelden. Jeg var nemlig oppe og så på Dine dekorationer i aula’en, og jeg vil ønske Dig hjertelig tillykke. Det er åndfuldt og festlig, og universitetet kan være fornøiet: denne middelmåtige sal har Du omskapt til en festsal.»
«Du har vel set at indbydelserne til Stockholmer udstillingen nu blir ordnet gjennem en del av de malere som før dannet «de 14» – altså Torne, Erichsen, Sørensen, Jean Heiberg o.s.v og at det blir høist 30, eller rettere noen og 20.»
«Vi søker altså Storthinget om 3000 kr til Stockholmsutstillingen.»
«Nansens billede er kommen tilbake uten ramme. Du vet det var en trælist, som Du selv hadde malt, noe malachitgrønt med variationer; jeg har skrevet til Stockholm for at høre om den står der, men har endnu intet svar. I galleriet står den ikke, sier vaktmesteren. Den er ikke kommen til Dig?»
«Som jeg skrev til Dig, skylder jeg Dig 1000 kr fordi jeg solgte billedet Dit til Rasmus Meyer. Jeg fik 4500. Selvfølgelig solgte jeg det bare nødtvungent, fordi jeg fik vont i den høire armen og trodde det var slutt. Krohg har fåt sin del av \kjøpesummen for/ det billede, jeg hadde av ham.»
«Da Du skrev at Du vilde sende pengene tilbake, skulde jeg netop til at svare Dig at det behøvet Du ikke. Men så en dag, jeg reiste mig i sengen, gik gulvet rundt for mig: jeg hadde overanstrengt hjertet ved at ta for hart i, jeg blev liggende et par uker og siden går jeg oppe og rusler uten at kunne begynne at arbeide. Jeg skal bli «like bra igjen» sier doktoren, men det er et memento.»
«Siden vi snakket om utstilling, så vil jeg si, at når kunstnerne selv danner en sammenslutning for at ivareta sine interesser og faktisk ved sin konkurranse redder kunstnerne ut av kunsthandlernes klør, så bør man støtte en sån sammenslut- ning. Tænk Dig at «Forbundet» ikke»
«Vil Du være med på at bestille papir ): klutepapir til trykning av lithografier – på Alvøen? Jeg har talt med forretnings- føreren, og jeg antar hvis vi fik Kunst- og Håndverksskolen med at vi kunde ta hele oplaget, som kommer på en 3000 kr eller kanske 3500. Jeg har konferert med lith. Nielsen, Halvorsen & Larsen, som sier at den sorten, jeg taler om, er udmerket og der er ikke andet papir at få nu. Jeg har rigtignok Japan endda, men man kan jo ikke bruke bare det. Går Du med f.ex. for 1000 kr eller»
«Tak for kortet med beskeden om papiret.»
«Jeg skriver istedefor å telefonere, for da kan Du se nærmere på hvert enkelt punkt. Det gjelder Kunstnerhuset.»
«Redaktør Skotvedt skriver til mig og foreslår en liten insamling til fru Kittelsen, som sitter vont i det, og som nu snart fyller 60 år. At hun sitter vont i det, vet jeg nok, for jeg har isommer reddet hende fra tvangsauktion ved å gi 300 kr selv og ved å få Sam Eide til å gi 500 og likeledes noen Kragerøfolk til å spe litt til.»
«Som Du nok vet skulde David Monrad Johansen fått en testamentarisk gave på 60.000 kr efter Edv Ruud i Amerika; men ved et tillegstestament fra i sommer var denne gave annulleret. Dette var jo et forferdelig slag for Monrad Johansen, som har det svært smått og som endelig trodde han skulde få et utenlands- ophold for å studere videre og bl.a. lære å dirigere. Nu synes folk dette er for ille, og vi ble enig om – altså Liv Høyer (Nansens datter) Arnstein Arneberg og min datter og jeg, att at vi skulde se å få sammen litt penger for å støtte ham. Han må, når det kniper, være musikanmelder i Aftenposten – og det er jo aldeles ødeleggende for hans produktion.»
«Maleren Munk har efter min mening allerede for flere år siden gjort ting som tyder på stor begavelse, og om han i den senere tid har glemt formen over det koloristiske, så er det vist ikke på grund af hans be- gavelses ensidighed, – dertil har han gjort altfor fint følte teg- ninger. Kunde Finnes legat hjælpe ham til at komme uden- lands, ‹vilde› det tror jeg at det netop nu vilde være heldig for hans udvikling, ligesom pengene vanskelig kunde anvendes bedre end på ham.»
«Det er mig en fornøielse at an- befale Munch til Statens stipen- dium. Hans betydelige begavelse kan der efter mit skjøn ikke være tvivl om. Han har en malerisk opfatning og er langt fremme i retning av Tone; hans tegning er forsømt, men ofte meget talent- fuld; han trænger til at komme udenlands i en stram skole, om han skal kunne få udfolde hele sin begavelse.»
« Edvard Munch Skøyen»
Erik Werenskiold er omtalt i følgende tekster
«
«
«
«
«
«
«
«
«
«
«
«
«
«
«
«
«
«
«
«
«
«
«
«
«
«
«
«
«
«
«
«
«
«
«
«
«
«
«
«
«
«
«
«
«
«
«
«
«
«